zondag 20 november 2016

ForgivenessHey!

Na een tijdje te zijn weggeweest van de bloggerswereld kriebelden m'n vingers weer om te schrijven. Ik wil gewoon weer dingen delen. Wat mijn blik op de wereld is. Ik ging nadenken over een artikel en kwam tot de conclusie dat ik wou schrijven over vergeving. Over vergeven en vergeven zijn.
Altijd als ik een onderwerp heb voor een artikel, maar nog geen inspiratie, ga ik naar pinterest. Ik zoek een quote bij het onderwerp en ga erover schrijven. Nu is dit dus ook het geval. 

Ik kwam deze quote tegen en ik kon niks anders zeggen dan een dikke 'Amen'! Dat heb ik wel vaker met quotes van C.S. Lewis. Ja, wij zitten wel op één lijn. 

Maar goed, vergeving.

Ik weet niet of ik de enige ben, maar mensen hebben wel eens dingen tegen mij gezegd of dingen gedaan die mij pijn hebben gedaan. Je kan het eerst niet geloven dat ze dat kunnen maken. Hoe kan iemand zo harteloos zijn? Dan dringt het tot je door en wordt je boos. Je wilt degene het liefst een keiharde stomp geven, helemaal uitschelden en verbannen uit je leven. Maar wat als je het anders had aangepakt? Wat als ik dit niet had gezegd of dat had gedaan? Dan herinner je je de momenten van plezier met diegene, maar ook hoe diegene je pijn heeft gedaan. Je kan dan wel uren huilen. Uiteindelijk kan je weer helder nadenken en accepteer je het. 

(Klinkt heel wijs enzo maar dit zijn gewoon de algemene 5 Stages die ik heb geleerd van films.)

Okay, je kan dit heel overdreven vinden, maar zo is het in ieder geval bij mij gegaan toen mensen mij pijn hebben gedaan. Niet dat ik een heel heftig verleden heb, maar iedereen is wel eens een keer gekwetst. 

Na deze 5 stages kan je twee dingen doen. Een optie is om het altijd een zwakke plek te laten zijn. Om de persoon nooit meer aan te spreken. Om altijd nog een beetje boos te blijven. 

Ik ga liever voor de tweede optie. Vergeven. De persoon die je pijn heeft gedaan simpelweg te vergeven. Maakt niet uit wat diegene heeft gedaan. Je moet echt over die drempel gaan, maar dan kan je het ook loslaten en verder leven.

Maar wat als het nou echt erg is. Als het echt onvergeeflijk is? Hoe kan je dan ooit iemand vergeven? 

We gaan het even omdraaien. Wat heb jij allemaal fout gedaan? Hoe vaak heb jij wel niet iemand pijn gedaan? Hoe vaak heb jij wel niet geroddeld of iemand buitengesloten? 
Jij bent vergeven. Voor alles wat jij fout hebt gedaan. Voor al je zonden. Jij bent vergeven. Je hebt het vast en zeker al honderden keren gehoord, maar God heeft zijn enige Zoon gegeven om hem te laten sterven voor jouw zonden. Als je er nou goed over nadenkt, hoe vaak jij God de rug hebt toegekeerd? Hoe vaak jij koos voor het wereldse? Hoe vaak heb jij God daarmee pijn gedaan? En alsnog vergeeft hij jou. 

Waarom dan geen andere mensen vergeven? Waarom zou jijzelf het onvergeeflijke niet vergeven als het onvergeeflijke jou vergeven is? 

-Anna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten