zondag 24 juli 2016

Roemenië 2016


Hey!
Vorige week ben ik een week in Roemenië geweest om bij een vakantiebijbelweek te helpen. In dit artikel laat ik door middel van foto's zien wat ik heb gedaan. Binnenkort komt er een vlog online waarin ik vertel wat we elke dag precies gedaan hebben enzo. Enjoy!De reis

De heenreis was in één woord verschrikkelijk. We stonden in totaal 7 uur in de file en hebben er dan ook 27 uur over gedaan. Sommigen hebben dan het talent om te kunnen slapen in de auto. Maar dat kan ik gewoon niet. Op een gegeven moment was ik zo op dat ik gelukkig nog 1 uurtje heb kunnen slapen... Verder ook gewoon niet. Love my life.

Vakantiebijbelweek 

Ik zal eerst maar even globaal vertellen wat we hebben gedaan. Van maandag tot vrijdag hebben we geholpen bij een vakantiebijbelweek. Een vakantiebijbelweek is een week waarin elke ochtend kinderen bij elkaar komen om te zingen, bijbelverhalen te horen, te knutselen en te spelen. 
Zo zag een dag op de vakantiebijbelweek eruit:

Rond 10 uur begonnen we de dag met wat liedjes. Meestal deden we drie Hongaarse liedjes en 2 Engelse/ Nederlandse liedjes. Daarna werd het thema voor de dag verteld door middel van een bijbelverhaal. 


We zongen nog wat liedjes en dan was er een halfuurtje pauze. De pauze bestond vooral uit eten en drinken, foto's maken met de kinderen (zij kwamen naar ons toe, want ja, Nederlanders zijn toch wel heel bijzonder) en met ze spelen. 

Dit was het enige meisje van alle kinderen die Engels kon, de rest kon geen woord.
Na de pauze gingen de kinderen knutselen en bleven wij buiten met de Roemeense jongeren. We zongen dan wat liedjes en praatten over de verschillende culturen wat ik echt heel interessant vond. 
We hadden weer pauze, en daarna sloten we de ochtend af met wat liedjes. 

De laatste dag was het leukst. We hadden een spelletjesochtend en sloten de week af met een dansje die ik mocht aanleren! Zo vet! Kan ik echt van genieten... De kinderen genoten trouwens ook, na de dans werd ik bestormd en gaven ze me allemaal knuffels. Om te smelten!

Wij stonden bij het steltenlopen. Maar die kinderen konden er niks van,
dus wij moesten ze de hele tijd tillen. Superzwaar!Het verblijf

Superdom. Ik heb bijna geen foto's gemaakt van het verblijf, alleen van de buitenkant. Gelukkig had iemand anders er nog één van de binnenkant... 

Elke dag kwamen er kinderen bij ons verblijf om te spelen,
de achtertuin was namelijk een soort speeltuintje.
We verbleven in een peuterschool. Prima, behalve dat er geen douches waren. Gelukkig gingen we regelmatig naar het zwembad waar we dan ook konden douchen. En als we nou echt nodig moesten douchen, konden we naar de pomp lopen van nog geen eens een meter hoog. 
Gelukkig hadden we wel genoeg toiletten. Beetje jammer dat ze allemaal in de zelfde ruimte zaten zonder scheiding. We moesten dus telkens op elkaar wachten. 
We hadden zelfs wifi, geen goeie, maar we konden minstens elke dag een berichtje sturen. En anders liepen we even langs de dominee's huis, waar open wifi was. 


De omgeving

Elke dag moesten we een paar keer door de buurt lopen om bij de kerk, of het voetbalveld te komen. Niet dat ik het erg vond, want de omgeving was heel interessant. Apart, maar wel mooi! En in de avonden was de lucht echt prachtig!


Het winkelcentrum...


Dit was de kerk waar we de vakantiebijbelweek hielden.
De elektriciteitsdraden hingen overal omdat de grond te hard was. Wat ook typisch is, is dat heel veel huizen een hele felle kleur hebben en om elk huis staat een hek. Er zijn dan ook overal dieren te zien. Vooral veel honden. 

Dagbesteding

Deze titel klinkt echt alsof het een dagprogramma is voor een bejaardentehuis, maar ik denk dat je wel weet wat ik bedoel. In ieder geval, een dag zag er als volgt uit.

Om ongeveer 8:15 stonden we op om ons klaar te maken en te ontbijten. We liepen naar de kerk en oefenden alvast wat liedjes voor de dag. Na de vakantiebijbelweek gingen we weer naar ons verblijf waar we gingen lunchen. 's Middags gingen we meestal zwemmen of bijvoorbeeld naar Carei. Daarna hadden we diner en de avond was best verschillend. Twee avonden hebben we het hek geschilderd wat om de kerk heen stond. Wat er overigens nog bijna lelijker uitzag dan ervoor. We deden het in ieder geval met liefde (en een beetje geklaag). Verder hebben we nog een paar keer gevoetbald met de Roemeense jongens. Zelfs ik deed mee! 

Carei en Hongarije

We zijn tussen de activiteiten door nog naar Carei geweest, de grootste stad die in de buurt lag. Alsnog klein... Er waren maar een paar winkeltjes.


Dit hing er zo'n beetje in elke kledingwinkel


Zaterdagochtend vertrokken we naar Hongarije. Na een reis van 6 uur waren we aangekomen bij ons verblijf. Allemaal kleine blokhutjes! Klinkt leuk, twas iets minder. Het enige wat erin stond waren twee bedden, een tafel, een stoel en een kast. Ohja, en een paar insecten. De muren bestonden alleen uit planken dus het was erg slecht geïsoleerd. En er was geen wifi... Heel zielig. 
De volgende dag begonnen we met de terugreis die nu 'maar' 16 uur duurde. De terugreis viel nog wel mee. Vooral omdat het een stuk korter was. 

Random foto's 

Hier nog wat foto's die ik gewoon moest delen maar niet echt een categorie hadden.

Zo werden we welkom geheten.

Eindelijk een fiets gevonden voor mijn lengte!Er was dus een inwoner die ons een half varken wou geven! Hoe lief! En wij mochten kijken bij het slachten. Het was dus zo. Het varken zou om 6 uur 's ochtends geslacht worden dus wij hadden de wekker netjes om 5 uur gezet. Maar midden in de nacht sprong de wekker terug naar de Nederlandse tijd waardoor we om 6 uur wakker werden. We hebben dus niet gezien hoe het varken werd geslacht, maar wel het ritueel. Ik weet trouwens niet of ik het wel had willen zien... 
Het vlees was in ieder geval wel erg lekker!Ik heb in ieder geval een hartstikke leuke tijd gehad waarin ik weer veel geleerd heb van andere culturen en ik heb echt genoten van het plezier van de kinderen. Het was echt een mooie ervaring!

-Anna


1 opmerking: