zondag 29 mei 2016

Zou ik christen zijn als ik niet christelijk was opgevoed?


Hey!
Ik was even aan het scrollen door m'n reacties en opeens zag ik deze vraag. Heel interessant om over na te denken en dan ook een artikel waard. Zou ik christen zijn als ik niet christelijk was opgevoed?

Een hele moeilijk vraag, want ik kan het niet onderzoeken. Wel kan ik fantaseren. Ik ben daar namelijk erg goed in. 

Ten eerste zou ik een hele grote invloed hebben gemist. Waardoor ik een heel ander persoon zou zijn. Misschien zou ik wel een meeloper zijn geweest zonder het geloof, of een roddelaar, of heel onzeker. Ik weet het niet... Ik vind nu namelijk mijn identiteit in God. Zonder de christelijke opvoeding zou ik dit niet hebben gehad. 

Ten tweede woon ik in een dorpje waar de christelijke sfeer wel heel erg hangt. Alle basisscholen zijn hier christelijk dus zou ik het wel hebben meegekregen. Maar dan nog de vraag of ik er iets mee zou doen. 

Ook ga ik nu naar een dansschool waar er ook veel over het geloof wordt gepraat. De keuze voor deze dansschool zou niet erg afhankelijk zijn geweest van christelijke opvoeding. Ik heb namelijk vóór deze dansschool op twee andere dansscholen gezeten waar ik het niet leuk vond. Daar ontmoette ik een meisje die mij meenam naar mijn huidige dansschool. 

Kortom, ik zou zeker in aanraking zijn gekomen met het christelijk geloof. Door mijn omgeving, school en dansschool. Mij kennende denk ik veel over dingen na en zou ik dus overwegen om christen te worden. 
Ik denk dus dat ik wel christen zou zijn als ik niet christelijk zou zijn opgevoed, maar ik zal het nooit zeker weten ;)

-Anna

5 opmerkingen:

 1. En als je ouders nou moslim zouden of je woonde in een ander land? Dan zou de kans nog kleiner zijn dat je christen zou zijn. Waarschijnlijk zou jij dan ook moslim zijn, of denk je van niet? xd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk hangt je geloof erg af van je omgeving. De kansen waren dan in ieder geval veel kleiner geweest. Wel zou het kunnen dat God mij een teken had gegeven en dat ik daardoor in aanraking zou zijn gekomen met het christendom. Maar dat zal ik natuurlijk nooit weten.

   Verwijderen
 2. Nee precies, wel tof dat je zoveel bezig bent met geloof.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit een heel interessante vraag! Ongelovige mensen vragen dit weleens aan me. Grappig is dat deze vraag eigenlijk voor iedereen geldt, ook voor ongelovigen: Zou je ook ongelovig zijn geweest als je niet-ongelovig (maar bijvoorbeeld christelijk of islamitisch) was opgevoed?- is zo de vraag die je aan mensen kan stellen die niet gelovig zijn omdat ze niet gelovig zijn opgevoed. Wanneer gelovigen of ongelovigen deze vraag trouwens als argument gebruiken waarom geloof bijvoorbeeld niet deugd, dan blijkt eigenlijk dus (zoals hierboven gezegd) dat dit argument voor iedereen in de wereld geldt, ongeacht geloof op opvoeding, en daarom dus weer als argument niet echt deugd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel erg mooi om verhalen te horen van mensen die niet gelovig zijn opgevoed, en wel rust en vrede in het geloof hebben gevonden door bijvoorbeeld andere mensen. Daarom klinkt je verhaal logisch en is er een grote kans dat je sws waarschijnlijk wel met geloof in aanraking was gekomen. :)

   Verwijderen