zondag 24 januari 2016

My (Christian) Lifestyle: Oordelen/ roddelen.

Hey!

Wat ik echt moeilijk vind, is niet oordelen. Je komt zo snel in de verleiding om mensen in je hoofd of hardop met anderen af te kraken om je zelf beter te voelen. Terwijl je weet dat het slecht is. Hoe ga ik nou met oordelen/ roddelen om?Ik ga nog wel eens met mensen om die roddelen, of gewoon iets negatiefs over mensen zeggen. Ik probeer meestal iets positiefs te zeggen of te zeggen dat het niet kan, maar soms zeg ik gewoon niks of praat ik zelfs mee. Na die tijd voel ik me dan ook schuldig. Want wat als die persoon naast me stond? Wat zou die wel niet denken. Sterker nog, Jezus is altijd bij je, dus hoort ook de negatieve dingen die je over mensen zegt. En dat vind ik best confronterend. Ik weet dat ik niet zo van het roddelen ben, maar ik heb niet altijd de liefste dingen over mensen gezegd. 
Maar waarom roddelen we eigenlijk? Is het nou echt nodig om iemand zo af te kraken? Is het nou echt nodig om over iemand te zeggen dat zijn kleren er niet uit zien? Of dat zij te dik is? Of dat die leraar stinkt uit z'n mond? 
Nee. Het maakt niet uit met wat voor reden je het zegt het is niet nodig. Je kan het zeggen omdat je zelf onzeker bent en jezelf wilt verhogen door anderen te vernederen. Wat totale onzin is, want je bent gewoon prachtig! En andere mensen ook. Dus laat mensen in hun waarde. Je kent hun verhaal niet. Misschien heeft dat 'dikke' meisje wel eetproblemen. Misschien heeft hij niet de hipste kleren omdat z'n ouders maar net kunnen rondkomen. Je weet het niet. 
Dus denk voordat je wat over andere mensen zegt. En dit vind ik altijd wel een goede reminder:


Ik geef toe. Ik zeg ook zo vaak verkeerde dingen. Ik ben echt zo'n persoon die er weer wat uitflapt en het zo niet bedoeld. Maar het kan wel verkeerd overkomen. Dus ik kan deze quote ook zeker goed gebruiken!

Maar wat kan je ertegen doen? Het is moeilijk om niet mee te doen met roddelen. Ik weet het. De eerste stap die je kan zetten is je mond dichthouden als je mensen hoort roddelen, niet meedoen. Overwonnen? Misschien kan je zelfs nog een stapje verder door iets positiefs over het slachtoffer te zeggen, of gewoon te zeggen dat ze moeten stoppen. Bouw mensen op, in plaats van ze te vernederen. Het resultaat zal je verbazen!

-Anna

1 opmerking: